tiistai 22. kesäkuuta 2010

väriloistoa edelleenkin.

Edellisessä postauksessa lupasin jo jotain neulettakin esiteltäväksi, mutta rikon lupaukseni ja siirretään se seuraavaan kertaan.

Nyt nimittäin palaamme jälleen värjäykseen. Esittelyssä ruskeaa, vihreää, punaista, oranssia ja epäonnistuneita sinisiä yirtyksiä. Tilasimme sievoisen määrän Gjestalin Maijaa, jotta värjäys voi jatkua läpi kesän. Määrää en uskalla paljastaa, mutta se selviää aina yksittäisten erien myötä, jos joku viitsii ne yhteen laskea:) Seuraavat langat ovat siis kaikki Maijaa...




 Aloitetaan tutulla ja turvallisella, eli pihlajan lehdillä. Puretuksessa kupari- ja rautavihtrilli. Määrä 200g lankaa ja keitoksessa 2kg lehtiä.




Suopursut antavat kauniin kuparisen ruskean, tämä kuva ei täysin tuo väriä oikeuksiinsa. Lankaa 200g ja suopursuja vastaavasti 2kg. Puretuksessa kuparivihtrilliä. Tätä lisää!



Viime kesällinen edesmennyt syreeni. Kuoret on siis kuivattu ja tänä kesänä se antoi lankaan vaalean ruskean värin. Ruskean ystävän lemppareita kaikki! Puretuksessa alunaa ja viinikiveä, ja syreeniä sen verran kuin kattilaan mahtui.




Sitten vaihdetaan sävyä. Jauhettua kokenillia, eli jonkin sortin kirvoja. Puretettu alunalla ja kuparivihtrillillä. Kokenillia 20g ja lankaa 200g.


Samaisen kokenillierän jälkiväristä puolet. Tulos sama sävy vaaleampana. Näistä tulee yhdessä ihanat kirjoneulelapaset. ehkä. tätä on siis 100g.



Sitten kirkuvaa oranssia krapista. Tästä pitäisi oikeastaan tulla ihan punaista, mutta en pitäisikö juuria jauhaa enemmän, että väri ei olisi oranssi. Kuumensin 70 asteessa, mutta ei siltikään punaista. Hienoahan se oranssikin on, mutta kun haluisin punaistakin! Jos jollain on maagisia vinkkejä, joka auttais, niin kertokaa toki!
Lankaa 200g ja puretuksessa alunaa ja viinikiveä.


Krapin jälkiväri käytettiin tällä kertaa hyödyksi sekoittamalla se kokenillin jälkivärin kanssa. Saatuani tämän päähänpiston se tuntui loistavalta ajatukselta, mutta kun yhdistin violetin ja oranssin liemen keskenään, se ei enää tuntunutkaan hyvältä ajatukselta:D onneksi lopputulos löi sitten ihan ällikällä ja tästähän tuli nyt sitten sitä punaista... Marjapuuron punaista <3
Lankaa 200g ja puretuksessa alunaa ja viinikiveä.




Sitten siirrytään niihin sinisiin. Lupiinin kukkia on tullut kerättyä sieltä sun täältä ja jonkin verran! Kuitenkin ainoastaan tämä kerä saatiin siniseksi. Tai oikeastaan turkoosiksi, mutta kuitenkin. Lankana Vuorelman Vetoa 80g. Tämä oli sellainen no katsotaan mitä tulee -erä ja se onnistui oikeen hyvin! Puretuksessa alunaa.



Edellisestä innostuneena haimme lisää lupiinin kukkia, niitä sinisiä/violetteja, mutta tulos onkin perhana soikoon vihreä! oikeastaan minttu, mutta ei tästä nyt enää hyvälläkään tahdolla sinistä saa. Puretuksessa alunaa, ja lanka taasen Maijaa 100g. Näiden erien välillä oli puolisen viikkoa, ja se saattaa vaikuttaa siihen, ettei sininen väri ole enää niin voimakas kukissa. 




Yritimme vielä kerran ja minttua taasen. Hieno väri, vaikkakaan ei sininen.:) Puretuksessa alunaa ja lankaa 150g.




Tämän kuvan oikeassa reunassa on myös lupiinin kukilla värjätty, mutta kuparivihtrillillä puretettu lanka. Sitä on 100g ja siitä tuli puretuksen myötä pehmeän vihreää, mutta kuparivihtrillin myötä menetti täysin sinisyyden sävynsä. 
Tässä kaikki lupiinien kukilla värjätyt. 
Loppupäätelmänä voisi sanoa, että jos sinistä haluaa, on tartuttava toimeen heti kun lupiinit kukkivat. Muuta syytä sävyn muutoksen en löydä, jos joku tietää paremmin, kertokaahan sekin minulle! 



2 kommenttia:

  1. Vitsit! Ihania lankoja! Taas iski hirvee värjäyshimo kun näitä katselee! Pakko mennä keräämään tänään tai huomenna lupiineita! Sitten lankakauppaan ja ja :D

    VastaaPoista
  2. Krappivärjäilyä olen kokeillut pari kertaa. Toisen kerran värjäyskurssilla ja toisen kerran itsekseni. Kummallakaan kerralla ei tullut syvänpunaista, jota krapilla parhaimmillaan saa. Liemen PH-arvo vaikuttaa värisävyyn. Itse olen soodalla nostanut PH-arvoa, mutta oikean arvon löytäminen ei ole ihan helppoa. Krapissa itsessään voi olla myös eroja, sillä värjäyskurssin opettajakin ihmetteli, että miten tästä näin oranssia tuli.

    VastaaPoista