tiistai 8. kesäkuuta 2010

Oih, oranssia!

Tässä on pari päivää pata porissut ahkerasti. Repertuaariin on kuulunut sipuli- ja krappikeitot eri variaatioineen. Nyt on niin herkkuja värejä, että täällä on kauhee tappelu kuka langat oikeastaan omistaakaan ja kenen puikoille ne päätyvät...


 Ensimmäisessä erässä oli sipulinkuoria. Niitä keitettiin ensin tunti ja sitten joukkoon lisättiin langat ja puretusaineina alunaa ja viinikiveä. Lanka on Gjestalin Maijaa 150g. 
Tästä erästä tuli niin mun suosikki! Tässä kävi nimittäin niin, kun emme siivilöineet kuoria pois liemestä,  ne tekivät väristä epätasaisen. Vahingon kautta voittoon, aivan tajuttoman hieno pätkävärjätty lanka :D näämä huutaa joksikin ihaniksi pitsisukiksi...


Samaan aikaan toisessa padassa oli samanlainen liemi, eli sipulinkuoria, mutta lankana oli 100% villa 100g. Väri on keltaisempi, mitä Maijoissa. Tästä langasta tuli tasaisempi, mutta on siinäkin oranssisempia kohtia. 


Sipulinkuorten jälkiväri käytettiin hyödyksi, lisäämällä joukkoon krappia ja puretuksessa jälleen alunaa ja viinikiveä. Tulos keltaisenoranssi. Sipulierän oranssi kääntyy enemmän ruskeaan kuin tämä. Lanka taas Maijaa 150g.


Ja samanlainen erä myös 100% villalankana, eli sipulinkuorien jälkiväri ja krappi. Puretuksena viinikivi ja aluna.


Sitten pataan laitettiin vain krappia, puretusaineina alunaa ja viinikiveä ja lanka Maijaa, yhteensä 200g. Väri on ihana syvä oranssi. Odotin punaisempaa, mutta ehkä krappi olisi pitänyt jauhaa paremmin. Pitänee murskata sitä enemmän seuraavaan erään. Pata sai kyllä mukavan punaisen uuden värityksen :)


Krapista kun tulee voimakkaasti väriä, niin laitoimme jäkiväriin vielä toiset 200g Maijaa. Puretusaineina taas alunaa ja viinikiveä. Väri on aika lähellä persikan sävyä, ehkä hieman tummempana. 


Sitten värjättiin vielä 100g Maijaa koivun lehdillä. Lehdet keitettiin ja siilattiin pois ennen kuin langat laitettiin väriin. Puretusaineena on alunaa. Väri on kuvan väriä vihreämpi, tässä tämä näyttää aika keltaiselta. Tuntuu olevan vaikea väri kuvata. 

Tässä vielä koko satsi ryhmäkuvassa


 Nyt on käytetty 1kg Maijaa ja hieman alle puoli kiloa villalankaa. Löydettiin varastoista valkoista Vuorelman vetoa, ja pitää vielä tilata lisääkin. Ajateltiin, että nyt värjätään kesällä kyllästymiseen saakka, niin ei tarvitse talvella sitten haikailla padan ääreen. 

3 kommenttia:

  1. Aivan ihania lankoja! Mulla on nyt kuivumassa nokkosella värjättyä lankaa enkä malta oottaa että pääsen kaupasta hakemaan lisää pohjalankaa!
    Paljonko suurin piirtein sipulinkuoria tarvitaan 100 grammaan lankaa kohden? Sitten vielä kysyn tuosta viinikivestä, että miten se vaikuttaa värjäystulokseen jos sitä käyttää tai onko sitä pakko käyttää? Mulla nyt on toistaiseksi vain alunaa kaapissa..

    VastaaPoista
  2. laitettiin 100g sipulinkuoria ja 100g lankaa ja siihen sitten 5l vettä.
    Viinikiveä käytetään useimmiten alunan kanssa punaisia sävyjä värjätessä, mutta se ei vaikuta väriin, vaan se auttaa väriä tarttumaan tasaisemmin. En usko, että sitä on pakko käyttää, tosin laitettiin jokaiseen punertavaan liemeen sitä mukaan, joten en tiedä mikä olisi lopputulos ilman sitä.

    VastaaPoista